Aproape 29.000 de carnete de muncă se găsesc încă la I.T.M., nefiind luate de către angajatori pentru a le restitui salariaţilor
Câteva zeci de mii de carnete de muncă zac, de ani buni, în arhivele Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) din Constanţa, fără ca cineva să se mai intereseze de ele. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Flori Vişan, la sediul I.T.M. mai există 28.800 de carnete de muncă, iar în ultima lună doar 200 de carnete de muncă au plecat spre salariaţi. În urma verificărilor efectuate de către angajaţii I.T.M., s-a stabilit că 20% dintre acestea reprezintă carnete care ar trebui să fie ridicate de către agenţii economici activi, iar 80% sunt ale salariaţilor de la firme care şi-au încetat activitatea. Potrivit legii, actele ar trebui ridicate de către agenţii economici care, la rândul lor, sunt obligaţi să le distribuie salariaţilor. „Sunt angajaţi care nu s-au interesaţi de aceste documente încă din anul 1990 şi, cel mai probabil, vor solicita aceste acte când se vor pensiona“, a menţionat Flori Vişan.
De la 1 iunie 2011 şi până în prezent, inspectorii I.T.M. au reuşit să înapoieze agenţilor economici constănţeni 50.000 de carnete de muncă, dar mai au de restituit alte 30.000. Deja au fost întocmite procesele-verbale de predare – primire care se încheie între angajatori şi agenţii economici, dar angajatorii nu se prezintă să ridice carnetele.
Reprezentanţii I.T.M. Constanţa au propus Ministerului Muncii instituirea de sancţiuni pentru agenţii economici constănţeni care nu iau carnetele de muncă ce aparţin salariaţilor lor, dar până în prezent nu s-a luat nicio decizie în acest sens.
Reamintim că, de la 1 ianuarie 2011, carnetele de muncă au fost desfiinţate, iar vechimea angajaţilor este dovedită prin adeverinţe care sunt eliberate de fiecare angajator. După ce acestea au fost strânse prin intermediul Inspe