Scris de Veronica Bursaşiu - Simona Iacob, fostă ziaristă la J.b. aduce civilizaţia în coloniile de romi de lângă Paris.
„La început a fost un telefon. La capătul firului, Joseph Rustico, directorul asociatiei ASAV din Paris. Văzuse ce am reuşit să fac cu un grup de romi şi i-au plăcut câteva dintre ideile mele. Mi-a propus să lucrez la un proiect care urma să se deruleze la Bobigny, o localitate situată în vecinatatea Parisului.
Capitala Franţei e doar…. la 500 kilometri de Lyon, oraşul în care locuiesc. Pentru un salariu «de biscuiţi», să fac zilnic naveta – adică peste 1.000 km/zi, minim şapte ore cu TGV-ul şi metroul, şi în mijlocul noroaielor, să formez femeile rome care vor să devină mediatoare? Planul ăsta e de-a dreptul nebunesc! Îmi place! ”, spune Simona. A semnat contractul, a început munca şi naveta. Bihoreanca susţine că fost una dintre cele mai extraordinare experienţe de viaţă! Şi Simona chiar are termen de comparaţie.Caravana Lui Petreuş
«Platzul» – un petec de pământ oferit de Primăria Bobigny, mult prea mic pentru multitudinea de oameni şi caravane. „În capul «Platzului», caravana lui Petreuş, înţeleptul grupului. Apoi de o parte şi de alta a unei uliţi mocirloase, pardosită cu mochetă, se înghesuiau una în alta caravane în care doar vântul şi ploaia se fofilau cu plăcere”, îşi aminteşte fosta jurnalistă. Aici supravieţuiau în condiţii demne de evul mediu, 250 de suflete venite în Franţa de 5-6 ani. Puşti şi bărbaţi care lucrau cu ziua pe şantierele Parisului.
O strângere de mână, câteva formulare de participare la proiect completate şi prezentările au fost încheiate. „20 de femei mi-au declarat că vor să înveţe «treaba asta cu iedul (Aide Médicale d’Etat = asigurare medicală destinată migranţilor), spitalele şi doftorii». Am făcut unele teste pentru a vedea care este nivelul de plecare al «cursanţilor» şi care sunt nevoile lor!