Municipalitatea a invitat clujenii să îşi spună părerea despre pietonalizarea străzii Kogălniceanu din centrul Clujului, dar şi despre realizarea unui parking subteran sau suprateran în zonă. Ideea pietonalizării e una bună, consideră cei care au participat, însă ridicarea sau îngroparea unui "garaj" pe stradă nu e dorită. Cel mai vehement a fost Ioan Chindriş, directorul Bibliotecii Academiei Române din Cluj.
"Plasarea unui garaj supra sau subteran e o anomalie sau chiar o blasfemie!", a apreciat acesta. Acesta a completat, în cadrul întâlnirii, că Clujul ar trebui să urmeze exemplul Sibiului.
"Pietonalizarea trebuia făcută deja, întregul centru al Clujului ar trebui să aibă acest statut, aşa cum s-a făcut în Sibiu. E greu de imaginat ce se întâmplă acum, părinţii îşi aduc copiii la şcoală şi vin să îi aducă, blochează traficul. Suprimarea gălăgiei, a claxonărilor, a înjurăturilor, va fi o chestie providenţială", e de părere acesta.
Însă, Chindriş a ridicat o problemă de viitor, care pentru instituţia pe care o conduce e gravă. "Dacă după pietonalizare, atunci când va deveni tentantă pentru negustori, va avea aceeaşi soartă cu strada Matei Corvin şi Piaţa Matei Corvin. Dacă drumul către Casa Matei Corvin se pretează pentru aşa ceva, Kogălniceanu nu se pretează. În faţa bibliotecii e un trotuar, care este extrem de lat şi sunt sigur că dacă Primăria va accepta, primul loc pe care se vor aşeza va fi trotuarul nostru", a declarat Ioan Chindriş, care a recunoscut că se gândeşte şi la valorile din seifurile Bibliotecii Academiei.
De altfel, cei prezenţi au fost de acord că ideea pitonalizării e de bun augur, însă cea a unui parking nu se potriveşte acolo. "Părinţii şi copiii care trebuie să meargă câteva sute de metri pe jos de la şcoală nu sunt destul motiv pentru un parking", a fost una dintre păreri.
O altă problemă ridicată a fost cea a posib