Persoanele cu autism din Botoșani și familiile acestora pot beneficia acum de asistență de specialitate, gratuită, în cadrul Centrului de consiliere și asistență pentru persoane cu autism – Botoșani. Centrul funcționează din martie 2012 și oferă intervenții personalizate fiecărui beneficiar, în funcție de vârstă, felul specific în care a fost afectat de această tulburare și disponibilitatea sa și a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru.
Centrul este deservit de personal specializat – psihologi și/sau psihopedagogi instruiți în lucrul cu persoane cu autism. Aceștia evaluează fiecare caz nou în parte și, împreună cu familia, realizează un plan de intervenție, pe termen mediu sau lung, în funcție de nevoile fiecăruia. Sesiunile de lucru sunt, după caz, atât individuale cât și de grup. Psihologii de la Centru fac, de asemenea, recomandări pentru servicii conexe și oferă consiliere părinților și familiilor persoanelor cu autism.
Până în acest moment, la Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Botoșani, au beneficiat de asistență 21 copii cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani.
Marius Pohoață, psiholog clinician, coordonatorul centrului, declară: „Mulți părinți sunt speriați de acest diagnostic și nu îl înțeleg. Unii îl preiau ca pe o etichetă și sunt dezorientați. Pentru noi, cele mai importante sunt resursele copiilor, comportamentele pozitive deja achiziționate, cu ajutorul cărora putem să construim strategii care ii vor ajuta pe copiii cu tulburări de spectru autist să se adapteze mai bine atât în familie, cât și la grădiniță sau la școală. Fiecare copil poate înregistra o anumită evoluție. Rolul nostru este de a utiliza cât mai eficient potențialul său de dezvoltare. Succesul intervenției terapeutice este strâns legat de implicarea directă a familiei prin continuarea intervențiilor la domiciliu dar și de felu