Capitala Maramureşului Istoric a devenit o adevărată „capitală de vise” I În ciuda acţiunilor „bifate” cu sârg de autorităţile competente, consumul de etnobotanice a devenit un fenomen în rândul adolescenţilor I Cazul tânărului ajuns la urgenţă din cauza acestor substanţe este numai un vârf al icebergului.
Săptămâna trecută, un tânăr în vârstă de 17 ani a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare în stare gravă: a fumat o ţigară cu etnobotanice. Oficial, e primul caz de acest fel. Neoficial, în ciuda circului mediatic lansat anul trecut la nivel naţional, peste care autorităţile şi-au aşezat apoi „batista” albă, etnobotanicele au devenit un adevărat fenomen.
Şi în Sighetu Marmaţiei, „magazinele de vise” sunt interzise printr-o hotărâre a Consiliului Local încă de anul trecut. Cu ce ne ajută asta? Păi nu prea ajută, pentru că, din datele noastre furnizate de surse bine informate, am aflat despre consumul de etnobotanice că e aproape la fel de frecvent ca şi fumatul în rândul elevilor de licee. Printre „picături” şi încercări de albire a situaţiei, şi oamenii legii au mai lăsat să se strecoare câte o informaţie care dă măsura amplorii fenomenului: pornind de la unele indicii cu privire la faptul că elevii unei unităţi speciale de învăţământ din Sighetu Marmaţiei ar utiliza şi consuma substanţe etnobotanice, lucrătorii Biroului de ordine publică pentru mediul urban din cadrul Poliţiei municipiului Sighet au executat o acţiune preventivă pe această linie, în urmă cu câteva lui. Rezultatul: au fost depistaţi cinci minori, cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, care au consumat ţigări cu conţinut de plante etnobotanice confecţionate de ei înşişi.
Numai că acest consum de etnobotanice nu e o problemă numai în „unităţile speciale de învăţământ”, ci şi în licee de top. Potrivit informaţii