Şedinţa comună a Parlamentului pentru dezbaterea proiectului legii bugetului de stat pe 2013 a început marţi dimineaţă. La discuţii sunt prezenţi 462 de deputaţi şi senatori din totalul de 587. Premierul Victor Ponta a anunţat câteva dintre liniile bugetului. Printre acestea, păstrarea cotei unice de impozitare, deşi nu de mult tot prim-ministrul, alături de PSD, vorbea de un sistem diferenţiat de impozitare.
E vorba de o decizie luată la nivel politic şi care ar trebui să îi asigure pe oamenii de afaceri că există stabilitate şi continuitate. "Pentru cota unică de 16%, nu am ascuns niciodată şi nu voi ascunde nici în continuare faptul că fiind social-democrat, cred în impozitarea diferenţiată, însă înţelegerea politică pe care s-a bazat formarea USL şi promisiunea fermă făcută de noi în campania electorală privind păstrarea cotei unice se reliefează în acest buget. Am menţinut cota unică şi o vom menţine în continuare", a spus Victor Ponta. Acest lucru se bucură şi de susţinearea creditorilor României, a subliniat premierul.
Ţinând cont de toate acestea, mai spune prim-ministrul, eventualele amendamente nu pot fi acceptate decât dacă există o bază pentru ele. Asta înseamnă, dacă traducem, că parlamentarul care face un amendament trebuie să arate şi de unde ar veni fondurile necesare pentru o iniţiativă sau alta.
O nouă filosofie
Premierul a declarat că acest buget este bazat pe o nouă filosofie. În esenţă, bugetul arată cum se strâng şi cum sunt folosiţi banii publici. Care e filosofia de care vorbeşte Victor Ponta? Vorbim de investiţii care să producă efecte în comunitatea în care au fost cheltuiţi banii respectivi, spune el. Schimbarea de filosofie e de fapt o altă abordare politică, dă de înţeles Victor Ponta. Alta decât cea a guvernelor Boc şi Ungureanu, precizează premierul.
În chestiunea cheltuirii banilor, prim-mi