Un roman genereaza anual aproape 400 de kilograme de deseuri ceea ce inseamna ca la nivel national, impreuna, generam peste 8 milioane de TONE de deseuri. Fara indoiala, multi romani nu cunosc inca importanta reciclarii selective si arunca in ghenele blocurilor sticle, metale, plastice si deseuri menajere, nesinchisindu-se sa faca cativa metri spre “clopotele colorate” amenajate pe strada.
Eco-Rom a revenit in data de 7.02.2013 cu mai multe informatii, ca raspuns la unele date din articol. Puteti citi update-ul la finalul articolului initial.
ARTICOLUL INITIAL
Colectarea selectiva nu inseamna (nici pe departe) doar respect pentru natura si o activitate de bun simt pentru o tara ce are pretentii de recunoastere la nivel mondial. In fapt este un business foarte banos pentru unii, reprezinta obligatii nationale impuse de Uniunea Europeana, o increngatura de organizatii de stat, firme private si ONG-uri, toate cu scopuri, deziderate si declaratii (uneori) radical diferite.
Cateva date despre reciclare - informatii incurajatoare (?)
Conform ultimelor date Eurostat din 2009, un roman genereaza, in medie, 396 kg de deseuri, comparativ cu alte state europene unde media este de 512 kg de deseuri/per cap de locuitor. Acest lucru inseamna ca, anual, se genereaza peste 8 milioane de tone de deseuri municipale in Romania.
In ceea ce priveste ponderea tipurilor de deseuri incluse in categoria deseului municipal, cele mai recente date in acest sens, de la nivelul anului 2010, ne arata ca deseul municipal include: 57% deseuri biodegradabile sau umede (resturile de mancare, de exemplu), 15% deseuri de ambalaje din plastic, sticla, metal si hartie, 15% alte deseuri din plastic, sticla, metal, hartie, 1% deseuri inerte (constructii, ceramica) si 10% alte deseuri (deseuri de mobilier, DEEE-uri).
Deseurile de ambalaje care reprezinta 15% d