* la Brăila lipsesc puţine dintre citostaticele ce nu se mai găsesc pe piaţa din România * medicii sunt nevoiţi în aceste cazuri să recurgă la scheme alternative de tratament * Spitalul Judeţean are un stoc de medicamente oncologice suficient pentru două luni
Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, marcată pe 4 februarie, reprezintă pentru mulţi bolnavi din România o luptă pentru supravieţuire, din cauza crizei citostaticelor. La Brăila, Spitalul Judeţean are în farmacia proprie medicamentele oncologice necesare, mai puţin două-trei citostatice uzuale, care nu se mai găsesc pe piaţa din România, dar pentru care există alternativă în schemele de tratament. Potrivit şefului secţiei Oncologie, dr. Cosmin Boldeanu, criza de medicamente oncologice de la nivel naţional nu se resimte atât de acut la Brăila ca în alte localităţi. "Situaţia este bună la noi faţă de alte spitale din ţară. Sunt două citostatice foarte folosite pe care nu le avem, dar care lipsesc în ţară, aşadar independent de dorinţa noastră. Producătorul nu mai are autorizaţie de a le pune pe piaţă şi nu le mai comercializează la noi. Aceste medicamente lipsesc de peste un an, dar pacienţii brăileni nu au avut de suferit deoarece pot fi înlocuite în schema de tratament cu alte medicamente", ne-a declarat dr. Cosmin Boldeanu.
Spitalul Judeţean Brăila a întocmit un necesar cu citostaticele lipsă, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, care a anunţat că acestea vor fi aduse pe piaţa din România prin Unifarm. Guvernul a decis să aloce fonduri pentru citostatice, fapt pentru care a autorizat compania Unifarm, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, să contracteze de la Trezorerie un împrumut în valoare echivalentă cu 800.000 euro, pentru medicamente oncologice, decizia fiind luată prin ordonanţă de urgenţă.
Şeful Secţiei Oncologie a mai precizat că la Brăila aprovizi