Le-au murit copiii, iar statul îi trimite în judecată pentru că au continuat să le ridice alocaţia şi după ce i-au îngropat. Situaţia halucinantă a fost scoasă la iveală de un raport al Curţii de Conturi, care însumează activităţile de control pe care inspectorii le-au efectuat în 2011. Situaţia de la Satu Mare nu este unică, iar controalele efectuate au scos la iveală şi alte carenţe ale sistemului.
Plăţi nelegale
Raportul Curţii de Conturi arată că au fost depistate alocaţii de stat plătite nelegal “reprezentanţilor legali ai căror minori au decedat”. Raportul nu precizează numărul de persoane identificate, însă nominalizează judeţul Satu Mare pe lista judeţelor în care au fost depistate cazuri, alături de Brăila, Bacău, Cluj, Constanţa, Suceava, Vaslui, Neamţ, Dâmboviţa, Bistriţa-Năsăud, Gorj, Olt, Teleorman, Ialomiţa şi Sălaj. “La acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului s-au constatat următoarele: în anul 2011, agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială au efectuat plăţi nelegale estimate la 9.17 milioane de lei reprezentând indemnizaţii pentru creşterea copilului, ca urmare a neluării măsurilor de suspendare a acordării drepturilor pentru persoanele care au obţinut venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, respectiv venituri din salarii, activităţi independente şi agricole, la AJPIS din 34 de judeţe”, precizează raportul Curţii de Conturi.
Un director surprins
Pentru a recupera sumele, instituţia va trebui să le solicite părinţilor returnarea banilor. În caz contrar, oamenii riscă să ajungă în instanţă. Bartoş Vartolomeu, directorul serviciului sătmărean, a fost surprins de conţinutul raportului. Acesta nu a putut preciza numărul cazurilor înregistrate la Satu Mare şi nici valoarea prejudiciului. “Nu, nu, nu, nu pot să spun… nu ştiu… lucrarea aia nu e a noast