O procedură de lucru a Transelectrica avizată de ANRE stabileşte că Sitemul Energetic Naţional va prelua de la producătorii de energie eoliană doar energia pe care aceştia au notificat că o vor produce.
Firmele nu vor mai beneficia de prevederea preluării cu prioritate a întregii cantităţi de energie pe care o produc în turbinele proprii, ci doar a acelei cantităţi notificate care asigură funcţionarea echilibrată a Sistemului Energetic Naţional. Mai exact, în zilele în care producţia de energie eoliană este mare iar consumul scăzut, producătorilor li se vor prelua doar tranşe de până la 20% din producţia suplimentar înregistrată peste notificare pentru a nu destabiliza ceilalţi producători termo, hidro şi nuclear, după cum explică Octavian Lohan, directorul SEN şi unul dintre semnatarii procedurii.
„Dacă ei au făcut o notificare de producţie de 500 MWh şi fac 700 de MWh, atunci îi spun să coboare până la 20% din notificare pentru că, oricum, nu-i pot prelua mai mult. Nu pot să opresc din termo şi hidro doar ca să le preiau tot ce produc ei”, arată Lohan.
Potrivit acestuia, procedura amintită nu va duce la un recul al investiţiilor în noi capacităţi de producţie de energie eoliană, ci doar va responsabiliza producătorii să producă exact cât au notificat că vor produce.
În aceleaşi cuvinte vorbeşte despre procedură şi preşedintele ANRE Nicolae Havrileţ. Acesta admite că există o problemă în SEN cu turbinele eoliene în sensul în care acestea pot să producă prea multă energie în condiţiile în care este posibil ca sistemul nu o poate prelua pe toată fără să se scoată din funcţiune alte capacităţi, precum cele termo şi hidro.
„N-o să ne apucăm acum să golim Porţile de Fier doar pentru că producătorii de energie din surse eoliene cer să li se preia integral toată cantitatea de energie produsă. Ce se poate prelua se va prelua, ce nu, nu. Ei treb