Considerată unul dintre cele mai controversate subiecte ale României de după ’89, exploatarea zăcămintelor de la Roşia Montană este din nou dezbătută la nivel naţional, odată cu împlinirea a 1.882 de ani de atestare documentară a celei mai vechi localităţi miniere din România.
Campania Roşia Montana ajunge astăzi şi la Buzău, derulându-se în două locaţii diferite şi beneficiind şi de participarea elevilor de la Liceul de Artă.
Evenimentul de astăzi va avea loc la Cafeneaua Artiştilor, de la ora 17.00, şi la Casa de Cultură „George Băiculescu”, de la aceeaşi oră. „Ziua Roşiei Montane va consta într-un program menit să sublinieze importanţa conservării şi punerii în valoare a patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană şi să readucă în discuţie riscurile la care este supus patrimoniul de către proiectul minier propus în zonă de compania Roşia Montană Gold Corporation”, se arată în comunicatul de presă.
Potrivit programului, publicul buzoian care va beneficia de intrare gratuită va putea asista la o expoziţie de fotografii dedicată patrimoniul Roşiei Montane, proiecţie de film documentar („Noul Eldorado” de Tibor Kocsis, 2004) şi de la ora 19.00, un moment artistic cu elevi ai Liceului de Artă „Margareta Sterian" din Buzău.
Printre cele mai importante locuri istorice
Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1.882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.
La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluţia exp