Statul român asigură doar o contribuţie de aproximativ 60% din salariile personalului clerical şi neclerical şi nu plăteşte integral salariile acestora, potrivit Patriarhiei Române.
„Restul salariilor - comparabile cu cele ale profesorilor din învăţământul preuniversitar -, impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile sociale sunt plătite din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti”, se menţionează într-un comunicat al Patriarhiei Române.
Reacţia BOR vine ca urmare a dezbaterilor din spaţiul public privind suportarea de către stat a salariilor personalului clerical.
Patriarhia mai menţionează că ceea ce primeşte biserica de la bugetul de stat sub forma sprijinului salarial se întoarce la bugetul public prin plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale aferente.
„De exemplu, în fiecare lună valoarea totală a contribuţiilor la salariile personalului din Administraţia patriarhală este de 557.472 lei, iar suma plătită de Patriarhia Română la bugetul de stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale este de 575.087 lei”, notează sursa citată.
Din cei 14.231 de preoţi şi diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, peste 1.000 sunt salarizaţi exclusiv din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizaţi neclericali sunt plătiţi integral de Biserică.
„Precizăm că personalul bisericesc clerical şi neclerical se numără printre categoriile socio-profesionale din România cu cele mai mici salarii”, mai arată sursa citată.
Statul român asigură doar o contribuţie de aproximativ 60% din salariile personalului clerical şi neclerical şi nu plăteşte integral salariile acestora, potrivit Patriarhiei Române.
„Restul salariilor - comparabile cu cele ale profesorilor din învăţământul preuniversitar -, impozitele, asigurările de s