Departamentul de Justiţie din SUA a acţionat în instanţă agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P), acuzând-o de fraudă. Acţiunea priveşte calificativele acordate de S&P obligaţiunilor garantate ipotecar, înaintea crizei financiare.
Potrivit documentelor depuse în instanţă, S&P a emis calificative de credit pentru titluri ipotecare de pes-te 2.800 de miliarde dolari, respectiv pentru CDO-uri (Colateral Debt Obligation) de aproape 1.200 miliarde dolari în perioada septembrie 2004 - octombrie 2007, minimalizând riscul pe care îl reprezentau aceste titluri. Conform plângerii, S&P a avut un comportament ilegal ca să obţină contracte de la băncile de investiţii care au emis titlurile menţionate.
Titlurile în cauză au primit de la S&P ratingul "A", ceea ce, potrivit autorităţilor americane, a indus în eroare investitorii, întrucât aceştia credeau că un astfel de calificativ este "obiectiv, independent şi neinfluenţat de vreun conflict de interese".
Statele Unite vor să obţină despăgubiri de la S&P şi compania mamă a acesteia, "McGraw Hill" Cos. Conform normelor în materie, SUA vor despăgubiri civile de până la 1,1 milioane de dolari pentru fiecare încălcare a legii.
Conform unor surse citate de New York Times, autorităţile SUA au dorit să ajungă la o înţelegere amiabilă cu S&P, însă au renunţat în momentul în care nu au reuşit să impună agenţiei o amendă de peste un miliard de dolari şi nici nu au obţinut, de la aceasta, recunoaşterea comportamentului ilegal.
S&P consideră că un proces din partea Departamentului de Justiţie al SUA "ar fi complet nefondat şi ar ignora faptul că agenţia a evaluat aceleaşi date privind ipotecile subprime precum restul pieţei, inclusiv oficiali ai statului american, care în 2007 au afirmat că problemele pieţei suprime par să fie sub control". În plus, S&P arată că instrumentele financiare vizate de D