Omul de stat care a avut un rol major în Unirea Transilvaniei cu România şi-a sfârşit zilele în frig şi foame, închis în temniţa din Sighetu Marmaţiei.
Un destin tragic i-a fost rezervat celui mai important om de stat din Transilvania din prima jumătate a secolului XX. Este vorba de Iuliu Maniu, liderul de necontestat al românilor ardeleni şi opozantul oricărei forme de dictatură. El şi-a sfârşit zilele închis în condiţii inumane în temniţa din Sighetu Marmaţiei, transformată de comunişti în locul de exterminare a elitei României interbelice.
Descendent al unei familii ilustre
Iuliu Maniu provine dintr-o familie nobiliară. Din partea tatălui, Ioan Maniu, el se înrudea cu marele cărturar Simion Bărnuţiu, unul dintre liderii Revoluţiei de la 1848. Bunica sa, Elena Bărnuţiu, era sora lui Simion. Tatăl lui Iuliu Maniu, Ioan Maniu, a crescut în casa unchiului său. Mama lui Iuliu Maniu, Clara, era sora lui Iuliu Coroianu. Acesta a fost redactorul Memorandumului românilor ardeleni de la 1892 şi a devenit ginerele doctorului Ioan Raţiu, celebru avocat şi conducător al Mişcării Memorandiste. În casa doctorului Ioan Raţiu din Turda a fost fondat Partidul Naţional Român, prin unificarea partidului românilor din Banat cu cel al românilor din Transilvania. De asemenea, familia lui Iuliu Maniu avea legături strânse cu vârfurile preoţimii greco-catolice. Bunicul său, Demetriu Coroianu, a fost vicar greco-catolic.
Iuliu Maniu a venit pe lume în 8 ianuarie 1873. El şi-a petrecut copilăria în Bădăcin, la conacul familiei, şi în Şimleul Silvaniei. Pentru şcoala primară, Iuliu Maniu a fost trimis la Blaj. Apoi, el a urmat liceul calvin din Zalău, unde a deprins la perfecţie limba maghiară.
După finalizarea liceului, în ciuda dorinţei bunicilor săi, care doreau ca el să urmeze Teologia, Iuliu Maniu s-a înscris la Facultatea de Drept a Universităţii din Cl