News La vară vom afla dacă gazele azere trec prin România în drumul spre Europa. Până atunci, SOCAR ne dă speranţe că am putea scăpa de monopolul gazului rusesc: vânzările în zona balcanică sunt o prioritate.
Compania naţională petrolieră din Azerbaidjan, SOCAR, prezentă deja pe piaţa românească printr-o reţea de benzinării în nordul Moldovei, intenţionează să “vândă cât mai mult gaz cu putinţă” ţărilor din zona balcanică.
“Aceasta este o prioritate pentru SOCAR-să vindem cât de mult gaz se poate în ţările din zona balcanică” a spus vicepreşedintele companiei, Elshad Nasirov. De ce aici? Sunt două motive, după cum spune oficialul companiei azere. “În primul rând pentru că aceste ţări şi-au manifestat dorinţa să cumpere gaz. În al doilea rând, pentru orice producător de gaz, o ţară sau o companie situate mai aproape de zona de producţie pot fi cumpărători privilegiaţi, date fiind costurile de transport mai mici” a spus Nasirov.
Azerbaidjanul este o ţară cu mari rezerve de gaz şi dezvoltă acum, împreună cu mai multe companii occidentale, un uriaş câmp gazeifer, Shah Deniz, cu rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi de gaz-producţia actuală a României pe mai mult de 100 de ani, pentru comparaţie. SOCAR are o cotă de 10% din acest proiect, restul fiind deţinut de mari companii occidentale: BP (25,5%-va fi şi operatorul proiectului), Statoil (25,5%), NIOC (compania naţională din Iran, 10%), Total (10%,), Lukoil (10%), TPAO (9%). Câmpul produce gaze încă de la finalul lui 2006, dar va intra curând în a doua fază, ceea ce presupune exportul a 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an către Europa.
Citeşte mai mult pe Economica.net
News La vară vom afla dacă gazele azere trec prin România în drumul spre Europa. Până atunci, SOCAR ne dă speranţe că am putea scăpa de monopolul gazului rusesc: vânzările î