Punem lacãtul pe tot, dar înainte profitãm cât se poate. Aceasta ar fi directiva dupã care se ghideazã cei ce ne conduc. Ne referim în cazul de fatã la închiderea minelor necompetitive din Valea Jiului. Cele trei unitãti miniere ce îsi vor înceta activitatea pânã în anul 2018 sunt Petrila, Paroseni si Uricani.
Dar pânã la închiderea definitivã a acestor unitãti miniere, statul trebuie sã se asigure cã sunt ptofitabile. Pentru bugetul de stat, pentru cã aceste 3 perimetre miniere au fost declarate neviabile. Viabilitatea îãn cazul de fatã este doar pentru statul român care va percepe o redeventã pentru resursele minerale exploatate din subsolurile României. O Românie bogatã, dar sãrãcitã. Cele trei mine necompetitive incluse pe programul de închidere beneficiazã de subventie tocmai pentru închidere. Însã statul pune bir pe aceste bogãtii ce vor fi “uitate” în mãruntaiele subteranelor din Valea Jiului.
“Ajutorul de stat este pentru minele necompetitive si închiderea acerstora emis de Comisia Europeanã din 2010, iar redeventa este a statului român, pentru exploatarea resurselor minerale din subsolul României care fac obiectul
fiscal al natiunii”, a declarat Zoltan Lacatas, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului.
Potrivit sursei citate, redeventa perceputã de statul român înseamnã bani mai putini pentru companiile care exploateazã resursele minerale. În cazul de fatã Societatea Nationalã a Huilei si Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului.
“Nu s-a luat decât o sumã din bugetul de venituri si cheltuieli ale celor douã societãti care vizeazã exploatarea huilei din subteran, din Valea Jiuluiu, este o altã formã de a prelua anumite sume financiare din cadrul celor douã societãti pentru a justifica într-un mod concret activitatea de extractie. Însã acest lucru nu duce decât la diminuarea resurselor financiare ale soc