În perioada 2014-2020 prioritate la banii europeni vor avea proiectele care acoperă un teritoriu mai extins şi nu cele pe principiul „primul venit, primul servit".
Primarii din Zona Metropolitană Cluj-Napoca (ZMC) şi-au prezentat ieri principalele proiecte pe care le vizează în perioada 2014-2020. Pentru a se dezvolta durabil în următorii ani, municipiul şi comunele limitrofe vor trebui să investească îndeosebi în mobilitatea cetăţenilor, dezvoltarea resurselor umane şi a economiei.
„O parte dintre ceea ce s-a dezbătut sunt idei (posibile viitoare proiecte), o parte proiecte scrise dar nefinanţate, o parte proiecte în implementare. Toate acestea şi altele strânse în perioada următoare vor trebui prioritizate. Trebuie găsite soluţii pentru unirea acelora care vizează aceleaşi probleme sau au obiective complementare. Spre deosebire de perioada trecută de programare (2007-2013), unde se mergea pe principiul "primul venit, primul servit", în perioada următoare se vor finanţa cu prioritate proiectele strategice, care acoperă zone mai multe", a precizat Adrian Popa, expert al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV).
Agenţia şi reprezentanţii comunităţilor locale au trasat ieri o primă listă de proiecte prioritare, cu finanţare din fonduri europene, care ar trebui demarate în 2014-2020. Întâlnirea face parte din seria de ateliere de lucru cu reprezentanţii comunităţilor din Transilvania de Nord, demarată de ADRNV cu scopul de a lansa pregătirea de proiecte aferente perioadei respective. Echipa de planificare a ADRNV a explicat cadrul general european, naţional şi regional, în care se derulează procesul de planificare strategică, care sunt obiectivele tematice propuse de Strategia Europa 2020, direcţiile strategice regionale şi condiţiile generale în care trebuie să se înscrie proiectele pentru a avea şanse să primească finanţare europeană dup