Președintele CEC Bank și al Asociației Române a Băncilor, Radu Grațian Ghețea, este de părere că persoanele fizice care se împrumută pe termen lung ar trebui să opteze pentru creditul în lei, şi acesta ar trebui, în mod normal, să se ieftinească
Capital:Cum vedeți evoluția creditului în lei în acest an, în condițiile în care două bănci nu mai acordă credite în valută pentru persoanele fizice, și o a treia se gândește să facă același pas?
Radu Grațian Ghețea: Nu sunt adversarul creditului în valută. Eu spun că nu trebuie să ne luăm risc valutar. Asta înseamnă că, dacă cineva are salariile sau veniturile în valută și are un salariu foarte mare, care îi asigură un grad de îndatorare de 30%-40%, noi îi putem acorda credit în valută. Eu sunt împotriva creditului în valută la persoanele care sunt cu totalul veniturilor la limită și nu știu cum să mai adauge și pensia buncii sau salariul nu știu cărei persoane cu care gospodărește împreună. Realitatea spune că, pe o perioadă mai îndelungată, există un risc suplimentar pentru cei care se împrumută în valută. Eu cred în continuare în creditul în lei.
Capital: Cum vedeți evoluția dobânzilor la lei în 2013?
Radu Ghețea: Este obligatoriu, în opinia mea, să avem dobânzi cu evoluție descendentă. Nu putem să ne permitem altfel nici ca țară, nici ca sistem bancar. Ați văzut că Banca Naţională are grijă și de inflație, și de dobândă, indicatori foarte legați între ei, pentru a ajunge cu cifrele în zona criteriilor de convergență de la Mastricht, în vederea unei eventuale aderări la Uniunea Monetară. Atunci nu putem decât să vedem dobânzi cât mai joase la lei.
Capital: Dacă sunteți adeptul creditului în lei, în faţa celui în valută, înseamnă că susțineți și creditarea ipotecară în monedă națională?
Radu Ghețea: Mai ales pe perioade mai îndelungate ar trebui să se meargă pe lei, d