* Prejudiciul estimat de anchetatori depăşeşte un milion de lei
Dimineaţa zilei de ieri a început cu zece percheziţii desfăşurate de poliţiştii buzoieni în judeţele Buzău, Ilfov, Botoşani şi în municipiul Bucureşti, vizând nouă persoane şi o societate comercială, suspectate a fi implicate în efectuarea de tranzacţii comerciale ilicite cu miez de nucă, marfă recunoscută ca având un preţ foarte ridicat pe piaţă.
Se pare că marfa era achiziţionată de la mai multe persoane din judeţul Buzău, fără niciun fel de document, ajungând în final să fie trimisă la export către Turcia şi ţările arabe, însoţită de documente falsificate.
Punctul de pornire al afacerii ilegale, care a creat un prejudiciu ce depăşeşte un milion de lei, îl formează câteva comunităţi din Calvini, Cozieni, Unguriu şi Cislău, unde era recunoscut faptul că se comercializează miez de nucă în cantităţi mari. Cel puţin, în Calvini se ştie de foarte mult timp că ţiganii din localitate au ca principală sursă de existenţă comerţul cu miez de nucă, obişnuind să străbată ţara în lung şi-n lat pentru a achiziţiona nuci ori a le culege pur şi simplu din pomii de pe marginea şoselelor. Cu maşinile pline până la refuz cu nuci, aceştia revin acasă, unde trec la a doua etapă a activităţii, punându-se pe spart şi extras miezul pentru care se oferă bani buni. Tranzacţiile se efectuează de obicei pe marginea drumului ori în curţile vânzătorilor, fără a se elibera facturi ori a se încheia vreun alt document.
Sub paravanul acestei activităţi, care pare una de subzistenţă, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au descoperit că s-a dezvoltat o adevărată afacere ilegală prin care bugetul de Stat a fost prejudiciat cu peste un milion de lei, bani ce ar fi trebuit încasaţi prin impozite şi taxe.
La Calvini, cel mai implicat în afacere era Nicolae Oiţă, liderul ţiganilor din comu