Cei care lucreaza in departamente unde exista mari sanse de a fi promovati au un risc cu 20% mai mic de a se imbolnavi de inima, comparativ cu cei care lucreaza in medii unde nu prea au sanse de a-si imbunatati situatia, arata un studiu publicat recent.
Studiul a fost condus de Sir Michael Marmot, profesor de epidemiologie la University College London, si Michael Anderson de la Universitatea California, Berkeley, si a fost publicat in Economic Journal. Autorii au studiat carierele a 4.700 functionari publici si au comparat riscul aparitiei bolilor cardiace in diferite departamente, in functie de rata promovarilor in departamentele respective. Conform concluziilor autorilor, daca intr-un departament rata de promovare era de doua ori mai mare decat in altul, functionarii din primul departament aveau, fata de functionarii din cel de-al doilea, un risc redus cu 20% de a fi diagnosticati cu o boala cardiaca, in cursul celor 15 ani cat a durat studiul (1985 - 1999). Aceasta corelatie s-a mentinut independent de starea de sanatate a functionarilor inainte de inceperea studiului si independent de mediul din care proveneau acestia. Cercetari anterioare aratasera ca laureatii premiilor Oscar si ai premiilor Nobel traiesc, in general, mai mult decat cei care au fost doar nominalizati, iar jucatorii de baseball care ajung in Hall of Fame traiesc mai mult decat ceilalti jucatori. Sir Michael Marmot, unul dintre conducatorii studiului, a explicat ca se cunoaste deja faptul ca, pentru un individ, atingerea unui statut socioeconomic mai inalt este corelata cu o stare de sanatate mai buna, iar promovarea este unul dintre mecanismele care permit atingerea unui astfel de statut. (sursa: descopera.ro)
Cei care lucreaza in departamente unde exista mari sanse de a fi promovati au un risc cu 20% mai mic de a se imbolnavi de inima, comparativ cu cei care lucreaza in me