Rob Wainwright, directorul Europol, a prezentat ieri, la Haga, rezultatele investigaţiilor demarate începînd din august 2011, cu privire la meciurile trucate din fotbalul mondial.
Campionate naţionale, competiţii europene intercluburi, preliminarii de CM şi CE. Nimic n-a scăpat "tentaculelor" mafiei pariurilor. În conferinţa de presă organizată ieri, la Haga, directorul Europol, Rob Wainwright, n-a putut dezvălui indentitatea meciurilor trucate "din cauza procedurilor judiciare în derulare". Dar numai cifrele rezultate din investigaţiile efectuate de 18 luni încoace sînt de ajuns ca să-ţi ridice părul de pe cap:
- 680 de blaturi (380 în Europa, 300 în Africa, Asia, America Centrală şi de Sud)
- 30 de ţări "virusate" de mafioţi. Pînă în acest moment, România n-a fost nominalizată.
- 425 de suspecţi indentificaţi: arbitri, conducători de cluburi, foşti sau actuali jucători
- 50 de condamnări deja dictate, 80 de mandate de căutare eliberate de instanţe
Wainwright consideră că "ne confruntăm cu cel mai mare scandal al tuturor timpurilor în fotbal. E o zi tristă pentru sportul rege". Şi nici măcar nu se termină aici. Potrivit directorului Europol, ar fi vorba doar despre "vîrful Icebergului"!
Dirijaţi din Singapore
Cele aproape 700 de blaturi identificate sînt "opera" unui sindicat al pariurilor cu sediul în Singapore. Potrivit Europol, acesta colabora în Europa cu diverse reţele criminale. Numeroase, extrem de bine organizate şi prezente în 15 ţări. Iar banii circulau prin intermediul unor "curieri".
Paradisul Germania
Una dintre ţările în care s-au descoperit multe meciuri trucate e Germania. În special în diviziile inferioare. Au fost deja arestate şi condamnate 14 persoane, care au primit, în total, 39 de ani de închisoare. Conform Europol, sentinţe s-au mai pronunţat şi în Finlanda, Ungaria, Slovenia şi Aus