Deputaţii britanici sunt chemaţi să se exprime marţi asupra proiectului de lege care vizează autorizarea mariajului gay. Textul provoacă profunde disensiuni chiar în sânul Partidului Conservator de la putere, dar are şanse mari să fie adoptat, având în vedere că o mare parte dintre liberal-democraţi şi laburişti îl va vota.
Proiectul de lege privind mariajul între persoane de acelaşi sex a fost prezentat într-o primă lectură deputaţilor de la Londra, pe 24 ianuarie. Deputaţi ce vor vota marţi, după care proiectul va ajunge în Camera Lorzilor.
Textul prevede autorizarea căsătoriilor civile homosexuale, dar adoptarea sa va fi mai mult simbolică, întrucât cuplurile de acelaşi sex beneficiază deja din 2005 de posibilitatea să contracteze un parteneriat civil şi chiar să adopte copii.
Potrivit proiectului de lege, diversele culte din Marea Britanie sunt libere să accepte sau nu mariajele între homosexuali. Biserica Anglicană, majoritară în Regat, a decis însă deja că acest tip de uniune va rămâne ilegală. Proiectul Guvernului britanic stipulează de asemenea posibilitatea ca persoanele care vor să-şi schimbe sexul s-o poată face, rămânând în continuare căsătorite, lucru astăzi interzis. Reforma căsătoriilor era o promisiune de campanie a liberal-democraţilor britanici, deveniţi azi partenerii de guvernare ai conservatorilor.
Reforma este sprijinită masiv de Opoziţia laburistă, dar şi de opinia publică. Altfel spus, spre deosebire de manifestaţiile masive care au loc de o vreme încoace în Franţa împotriva unui proiect de lege similar, în Regatul Unit propunerea Guvernului nu a provocat nici un protest popular. În schimb, chiar dacă premierul David Cameron s-a pronunţat în favoarea acestei reforme, aripa ultraconservatoare a partidului său se opune vehement. Astfel, presa estimează între 130 şi 200 dintr-un total de 303, numărul de deputaţi de d