Cu statutul întors în Parlament de preşedintele Traian Băsescu pe motiv de superimunitate, aleşii fac planul pentru legea pe care vor să o trimită din nou la Cotroceni. "Trebuie să punem doar nişte virgule", susţine preşedintele Comisiei pentru statut, pesedistul Gabriel Vlase. "Să tăiem nişte drepturi băneşti şi să anulăm celelate modificări", este de părere colegul său Toni Greblă.
Patru lucruri de modificat a identificat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. "Sunt de formă, nu de fond", spune el declarându-se dezamăgit că nu găseşte ONG-uri care "să înţeleagă procedurile parlamentare". "Ce ONG se pricepe la comitologie", s-a întrebat Zgonea.
Comisia de statut va discuta cererea de reexaminare miercuri şi trebuie să dea un raport până joi, 7 februarie, când va fi votat în plenul reunit. Indiferent de forma în care iese din comisie, dacă nu e contestată la Curtea Constituţională, preşedintele Traian Băsescu este obligat să o promulge. Şeful statului a respins varianta care trecuse de parlament pe motiv că creează posibilitatea ca un deputat sau senator incompatibil să rămână cu mandatul, fie că nu contestă decizia ANI, fie că la judecata colegilor trece testul de integritate.
Zgonea: "Care ONG se pricepe la comitologie?"
"Sunt de modificat patru lucruri, care sunt de formă, nu de fond, dintre care trei sunt de tehnică legislativă şi unul singur este un text care nu afectează capacitatea ANI de a-şi exercita singurul instrument din România pentru a controla incompatibilităţile şi conflictele de interese ale demnitarilor", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. El a adăugat că şi-ar fi dorit ca acest statut să intre în dezbatere publică, însă nu există ONG-uri care să se priceapă la "comitologie".
"Care ONG se pricepe la comitologie? Care sunt acele organizaţii neguvernamentale care înţeleg proce