Matematica este disciplina care ridica probleme celor mai multi elevi, fie ca sunt in invatamantul gimnazial, fie liceal, spun inspectorii scolari dupa recentele simulari ale Bacalaureatului si Evaluarii Nationale. "Nu cred ca nivelul de dificultate este ridicat, ci ca lipseste componenta aplicativa si legarea matematicii cu viata", a declarat pentru HotNews.ro Mircea Miclea, psiholog si fost ministru al Educatiei. Potrivit acestuia, "matematica este unul dintre asseturile scolii din Romania. Matematica ne-a adus unde suntem in industria de IT". De cealalta parte, Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic national de matematica, sustine ca "modalitatea de transmitere a informatiilor trebuie modificata".
"Faptul ca la toate testele PISA am iesit constant pe ultimul loc in Europa spune foarte multe despre gradul de dificultate care nu e nici pe departe cat ar trebui sa fie", sustine Ileana Mihaela Craciun, sef Lucrari colectiv Geometrie, Universitatea de Constructii Bucuresti.
Sursa foto: Agerpres
Cele mai importante idei sustinute de specialistii consultati de HotNews.ro:
Efectul unei discipline este pe termen lung. Ce produce ea in economie? Or matematica aceasta avansata a produs IT-ul care este vizibil la noi, iar asta se datoreaza in primul rand matematiciiE pacat cand avem atat de putine atuuri sa renuntam la el. Chiar cu pretul ca unii oameni sa spuna ca e prea greuModul in care se preda matematica in Asia seamana destul de mult cu modul in care se preda matematica la noi. Adica foarte formal, punand accentul pe calcul si nu pe legatura cu viata. Insa asta este si un atuStatistic vorbind, la nivel mondial, peformantele cele mai avansate le au asiaticii, in primul rand chinezii. E o predispozitie legata de modul in care numesc numerele, dar si de faptul ca au deprinderea de a munci constant (Mircea Miclea)
Ac