Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a denunțat, la finalul lunii ianuarie, două acte adiţionale (n.r. - 4 şi 6) la contractul de retehnologizare încheiat cu grupul de firme Andritz Hydro pentru hidrocentrala Gogoșu de pe Dunăre, care vizau lucrări în valoare de 71,5 milioane de euro.
Începând cu 1997 au fost iniţiate prin hotărâri de guvern o serie de contracte internaţionale cu încredinţare directă, legate de retehnologizarea unor capacităţi de producţie hidro. Numitorul comun al acestor contracte, pe lângă încredinţarea directă, îl constituie şi grupul de firme care reprezintă contractorul general.
La originea contractelor stă retehnologizarea celor 6 hidroagregate din Porţile de Fier I, începută în 1997, cu o valoare finală de 200 milioane de euro. Şirul atribuirilor directe a continuat în 2001 cu cele 8 grupuri la Porţile de Fier II unde decontările au ajuns la aproximativ 250 milioane de euro, ultimul agregat retehnologizat urmând să intre în exploatare în iulie 2013.
Anul acesta contractul de retehnologizare de la Porţile de Fier II s-a adiţionat cu lucrările aferente celor două grupuri din centrala Gogoșu în valoare de 54,5 milioane de euro. Ultimul contract este cel de retehnologizare a centralelor de pe Oltul inferior cu o valoare de circa 400 milioane de euro. În total consorţiul de firme Voith - Andritz a primit lucrări cu încredinţare directă de peste 900 milioane de euro. La acestea se adăugă încă 89 milioane de euro, retehnologizarea centralei Lotru, lucrare adjudecată de consorţiul prin licitaţie
După intrarea Hidroelectrica în insolvenţă au fost analizate toate contractele în derulare. Dintre acestea, cele de retehnologizare au beneficiat de o atenţie deosebită, atât prin prisma importanţei centralelor modernizate, cât şi a costurilor asociate. La fel ca și alte contracte de retehnologizare, m