de Andra MARINESCU
andramarinescu@tribuna.ro
Ioan VIDRIGHIN
05 februarie 2013 23:51
17 vizualizari
A-A+
"Natural 100%. Produse făcute cu măiestrie de către producători atestaţi tradiţionali". Aceasta este deviza cu care se identifică primul magazin de bucate specifice Ardealului, aduse, în principal, de la firma"Izabel" din Cristian, fiind situat pe Calea Dumbrăvii din Sibiu, lângă de staţia de taxiuri din parcarea giratoriului cu Bulevardul Mihai Viteazu.
În fiecare sâmbătă, produsele magazinului "Eco–Prod Tradiţional” se află la dispoziţia sibienilor spre vânzare şi la Piaţa Ţărănească Transilvania.
Reţetele bătrâneşti, răbdarea şi dorinţa de a face totul cât mai sănătos şi mai gustos sunt secretele care stau la baza magazinului de produse tradiţionale din Sibiu, deschis în vara anului trecut. Preparate din carne proaspătă de porc, oaie şi viţel, carne tocată, pastă de mici ori cârnaţi, bucatele lui Florin Botezatu, cel din spatele tejghelei, stau să îşi aştepte cumpărătorii. Cele mai multe vin, însă, de la fratele său, din localitatea Cristian, care, de peste 20 de ani, produce astfel de bunătăţi naturale. "De atâta timp produce totul tradiţional, natural, fără aditivi. În fiecare lună, în fiecare an, încearcă să se perfecţioneze", spune Florin Botezatu. Pe lângă acesta, alţi producători din judeţ, respectiv din Hosman şi Dobârca, precum şi din ţară (Teiuş, judeţul Alba) completează lista.
Dulce şi sărat
De la slănină afumată, ciolan afumat, tobă, jambon afumat, cârnaţi picanţi, la tobă, pastramă de porc, muşchiuleţi şi cotlet afumat. De la pâine ţărănească pe vatră, la foc de lemne, doar cu condimente naturale, din Hosman, la hencleş, lichiu cu ceapă şi varză, plăcintă de mere ori de dovleac. De la dulceaţă de trandafiri, nuci verzi, căpşuni, zmeură, cireşe, piersici, afine, măceşe sau