Premierul Victor Ponta a ajuns intr-un punct critic cu dublul sau discurs. A ajuns la capatul unui drum unde potecile se bifurca si trebuie sa faca o alegere. De acum, cam toti asteapta probe si fapte de vitejie de la maestrul aburelii, specializat in a scoate pe gura exact ce doreste interlocutorul sa auda. Premierul Ponta a invatat ca aruncatul vorbelor nu costa nimic, insa cateva cuvinte necugetate pot costa functia. Numai ca vremea vorbelor s-a cam dus, rabdarea multora a ajuns la capat.
De pilda, Dan Voiculescu il suspecteaza de-a dreptul ca a fraternizat cu Traian Basescu. Crin Antonescu i-a cerut sa probeze ca nu-i asa. Cum ar putea liderul PSD dovedi ca n-a tradat cauza USL? Ce ar trebui sa faca pentru a-si linisti partenerii de guvernare? Si oficialiii de la Bruxelles si cei de la Washington asteapta, la randul lor, ceva mai mult decat zambete, angajamente si promisiuni neonorate.
Crin Antonescu si Dan Voiculescu vad, desigur, ceea ce poate lesne constata oricine: premierul si-a schimbat pozitia in cateva chestiuni esentiale (FMI, buget, gaze de sist, Rosia Montana, ANI etc), plasandu-se ca viziuine mai aproape de Traian Basescu si PDL decat de partenerii sai din USL. Or, functia de premier depinde inainte de toate de sprijinul PNL si PC din Parlament.
Nu depinde in totalitate, deoarece PSD poate construi la nevoie o majoritate alternativa cu UDMR (cu care a deschis negocieri pe 9 decembrie, la cateva ore dupa inchiderea urnelor) sau/si cu PPDD. Pe maghiari i-a tinut in tot acest timp aproape de guvernare. Din punct de vedere politic, trimiterea liberalilor in opozitie, la pachet cu Dan Voiculescu, este deocamdata o miscare riscanta, cu consecinte neprevazute in perspectiva alegerilor din 2014. Dar pe liberali poate sa-i rupa in doua iar eforturile in aceasta directie sunt vizibile inclusiv la RTV, televiziunea amicului Gh