Presedintele Traian Basescu semneaza cu o mana pactul de coabitare iar cu cealalta mana semneaza un document prin care umileste Parlamentul Romaniei. Se preface ca nu a vazut ceea ce a vazut. Se preface ca nu a aprobat ceea ce a aprobat. Si, ca rezultat al acestor jonglerii politice, arunca in aer bugetul Parlamentului. Punand implicit la grea incercare bugetul Romaniei. Asta face un cetatean scapat din garaj.
Presa si, in general, opinia publica s-au inflamat, in urma cu cateva zile, afland ca domnul Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, cu incuviintarea premierului Victor Ponta, a recurs la un gest fara precedent. I-a prezentat lui Traian Basescu proiectul legii statutului parlamentarilor, consultandu-l cu privire la continutul acestuia. Si nu numai. Zgonea a facut acelasi lucru si in raport cu Agentia Nationala de Integritate. Cu sau fara acceptul USL, evenimentul a fost consumat. Documentul s-a intors asa cum a plecat. Fara observatii. Fara a fi contestat. Pana la urma, parlamentarii au rasuflat usurati. Macar in aceasta privinta un conflict cu institutia prezidentiala era evitat. Nu a fost sa fie asa.
Iata ca ceea ce au prevestit cei cativa sceptici - printre care, recunosc, ma numar si eu - s-a confirmat. Traian Basescu a asteptat ca Parlamentul sa-si consume energiile, dezbatand si votand acest act normativ, apoi a lasat sa treaca mai multe zile si, in fine, a procedat asa cum prevazusem. A atacat legea. A intors-o la Parlament. A ales momentul. Chiar in ziua cea mai incarcata a anului legislativ. In ziua programata pentru inceperea dezbaterii si votarii Legii bugetului national.
Acum, intreaga manevra pusa la cale de Cotroceni a devenit limpede. Demonizarea parlamentarilor, ca persoane si a Parlamentului, ca institutie, va continua si in acest an sa faca parte din ceea ce numim practica guvernatorului, care a uzurpat functia de