Medicii de la Institutul de Medicină Legală din Cluj Napoca au efectuat autopsia în cazul copilului care a murit în cursul zilei de luni, în curtea interioară a Liceului Istvan Bathory din Cluj.
Medicii legişti care au efectuat autopsia au ajuns la concluzia că elevul a murit din cauza unei "hiperplazie de timus".
Directorul IML Cluj, doctorul Costel Siserman susţine că în cazul elevului de la liceul Bathory, diagnosticul stabilit poate produce moartea instantanee. "Nu a fost vorba despre un atac cerebral sau infarct. A fost o hiperplazie de timus. Timusul este o glandă activă în vremea copilăriei şi care se atrofiază cu timpul. A făcut presiune pe inimă şi de aici au suvernit problemele care au dus la moartea copilului", spune legistul Siserman.
Diagnosticul este confirmat oficial şi de IPJ Cluj. Purtătorul de cuvânt al acestei instituţii susţine că Daniel B., elev în clasa a lV la liceul Istvan Bathory a decedat din cauza unei "hiperplazii de timus".
Diagnosticul este contestat de alţi legişti
Timusul este o glandă care se află în cutia toracică şi care atunci când îşi măreşte volumul apasă pe inimă sau pe trahee, provocând fie moartea instantanee, fie dificultăţi de respiraţie.
Diagnosticul pus în cazul elevului de la Liceul Bathory este contestat de unii legişti clujeni şi de poliţişti de la Serviciu Judiciar. "În cazul de faţă, timusul copilului cântărea aproximativ 120 de grame. Putem aprecia că era uşor mărit. La o asemenea dimensiune, timusul apăsa pe trahee şi putea produce dificultăţi de respiraţie. Dacă era aşa, copilul trebuia să aibă dificultăţi de respiraţie şi în ultimele săptămâni, ori din fişa medicală nu s-a evidenţiat nimic. Revenind, dacă timusul ar fi apăsat pe inimă atunci, acesta ar fi trebuit să aibă dimensiuni impresionante, greutate fiind de peste un kilogram. În aceste cazur