Zilele trecute, au avut loc alegerile prezidentiale in Cehia, alegeri pentru desemnarea urmasului la presedintie al celebrului eurosceptic – Václav Klaus.
In primul tur de scrutin, Miloš Zeman a obtinut 24% din voturi, iar Karel Schwarzenberg – actualul ministru de externe – 23%, depasindu-l pe Jan Fischer – un fost prim-ministru, care a obtinut 16% din voturi si pe Jiří Dienstbier – care a obtinut tot 16%.
In al doilea tur de scrutin, Miloš Zeman s-a impus in fata lui Schwarzenberg. Interesant este faptul ca aceasta desemnare a presedintelui a marcat trecerea de la alegerea sefului statului de catre parlament la alegerea sa – cu atributii limitate – prin vot universal.
Miloš Zeman, in varsta de 68 de ani, a fost prim-ministru al Cehiei in perioada 1998-2002, presedinte al Camerei Deputatilor intre 1996-1998, lider al Partidului Social Democrat din 1993, transformat, din 2009, in Partidul Drepturilor Civice.
Dupa 2001, cand a fost inlocuit la conducerea partidului de Vladimír Špidla, el a plecat din Praga si a trait la tara. A incercat sa revina in politica in 2003, dar a fost infrant la prezidentialele din 2003 de Václav Klaus.
Zeman este cunoscut pentru ironiile sale si prin lipsa de preocupare pentru formulele diplomatice. Una dintre cele mai cunoscute o viza pe Madelaine Albright, in legatura cu bombardarea civililor din Serbia in 1999.
L-am intalnit in 2001 si 2002, ca prim-ministru, ultima data in martie 2002, cu ocazia organizarii la Bucuresti a “Primaverii noilor aliati”, un summit al noilor democratii ale Europei, aspirantre la statutul de membru NATO. Miloš Zeman a fost prezent atunci la Bucuresti pentru a “prelua” organizarea urmatorului summit al NATO ce urma sa aiba loc la Praga – in speech-ul sau de la Bucuresti, Zeman, referindu-se la temele ce urmau sa fie discutate la Praga, a spus: “Dupa cum stiti, in momentul de