De la debutul acestui an, reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei este una din temele care revine cu regularitate in discursurile politice si in dezbaterea publica. Vezi ce asteptari, frici si iluzii au romanii.
Desi nu exista un punct de vedere oficial din partea Guvernului cu privire la detaliile reorganizarii, in media au fost vehiculate diferite formule de regionalizare, iar de curand au inceput controverse asupra viitoarelor capitale ale regiunilor, dar si asupra limitelor pana la care va fi extinsa regionalizarea.
Inca opinia publica nu are o viziune clara sau o judecata cristalizata. In perceptia publica se amesteca asteptari exagerate, frici sau iluzii personale si colective, se arata intr-o analiza a Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES.
Anul trecut, premierul Victor Ponta a declarat ca noua impartire teritoriala a tarii se va face din 2014, dupa ce in 2013 va fi introdusa in Constitutie. Astfel, Romania ar putea fi impartita in 8 regiuni: Bucuresti, Sud, Sud-Vest, Vest, Nord-Vest, Nord, Centru si Sud-Est.
La o prima vedere, observam ca perceptia este influentata de multi factori: nivel de instructie, varsta, habitat sau chiar zona geografica de apartenenta. Posibilitatea de a crea o bulversare a intregii societati prin decizii arbitrare sau nepregatite este considerabila asadar credem ca este nevoie in viitor de ample studii de impact, dezbateri publice si studii stiintifice care sa implice Academia Romana, mediul universitar, institutiile de cercetare si societatea civila, comunitatile si angajatii din administratia locala sau centrala.
Astfel, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a inceput un amplu proiect de cercetare sociala si analiza cu privire la impactul regionalizarii asupra dezvoltarii Romaniei.
Cercetarea ”Regionalizarea. Asteptari,