Raidul aerian de săptămâna trecută al Israelului în Siria a provocat reacţii semnificative ale mai multor actori politici cu interese majore în regiune.
„Nu pot adăuga nimic la ceea ce aţi citit deja în ziare despre ce s-a întâmplat în Siria, acum câteva zile. Dar vă spun sincer – şi există dovezi că, atunci când noi spunem ceva, chiar luăm în serios lucrul acela – că nu credem că ar trebui îngăduit să fie aduse sisteme de arme avansate în Liban“, a declarat, la 3 februarie, Ehud Barak, ministrul israelian al Apărării, făcând trimitere la atacul aerian lansat, cu câteva zile în urmă, asupra mai multor obiective militare din Siria.
Presa internaţională interpretează declaraţiile lui Barak ca fiind o recunoaştere de facto a faptului că forţele aeriene israeliene sunt cele care au lovit şi au distrus, în primele ore ale zilei de miercuri, 30 ianuarie, un convoi militar aflat pe teritoriul sirian, ca şi mai multe dintre clădirile centrului militar de cercetări de la Jamarya, aflat la nord-vest de Damasc, la cam 13 kilometri de graniţa cu Libanul. Convoiul distrus transporta, relatează Time, Associated Press, ca şi Jerusalem Post, rachete sol-aer de tip SA-17 Grizzly. Acest tip de sistem antiaerian de producţie rusească ar fi capabil, afirmă site-ul fas.org, specializat inclusiv în evaluarea armamentului de diverse tipuri, să lovească, simultan, până la şase ţinte aeriene diferite, zburând la diverse înălţimi şi în direcţii diferite. Iar centrul de la Jamarya este, afirmă surse din serviciile secrete occidentale citate de presa internaţională, una dintre bazele în care regimul sirian produce şi stochează arme chimice de diverse tipuri, precum şi sisteme de pulverizare a gazelor de luptă. Jerusalem Post citează surse din cadrul forţelor de opoziţie siriene, care afirmă că la Jamarya ar fi masiv prezenţi inclusiv spe