Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, a declarat azi pentru Curierul Naţional că îşi asumă orice măsură luată în cadrul procedurii de insolvenţă a companiei, scopul vizat fiind realizarea lucrărilor de retehnologizare, la preţuri competitive, obţinute prin licitatie publică deschisă cu participare internaţională.
„Valoarea actualizată a contractului, împreună cu lucrările suplimentare preconizate pentru garantarea parametrilor energetici şi de funcţionare, a crescut de la 54,5 mil. euro la 71,5 mil. euro, în baza unui artificiu de calcul contractual care nu ţine cont de evoluţia preţurilor la nivel mondial pentru astfel de servicii, care în ultimii 10 ani au scăzut, nu au crescut. (...) Îmi asum orice măsură pe care am luat-o pentru realizarea lucrărilor, la preţuri competitive, obţinute prin licitatie publică deschisă cu participare internaţională. Contractele cu Andritz sunt încheiate în urmă cu 15 ani, prin atribuire directă. În urma acestora firma a obţinut constant din 1997 contracte în valoare totallă de peste 900 milioane de euro”, a declarat Borza.
Remus Borza a precizat că în ultimii 15 ani toate retehnologizările mari la Hidroelectrica s-au dat cu încredinţare directă şi aceluiaşi consortiu de firme Voith-Andritz şi că, pentru remedierea acestei situaţii, de acum înainte toate lucrările de retehnologizare ale Hidroelectrica vor fi atribuite prin licitaţii internaţionale prin proceduri transparente şi competitive.
Euro Insol a anunţat că luna trecută a reluat "de la zero" o licitaţie de 136 mil. euro pentru retehnologizarea hidrocentralei Dimitrie Leonida (judeţul Neamţ).
Hidroelectrica, companie controlată de stat prin Ministerul Economiei, a intrat în insolvenţă la jumătate anului 2012.
Compania operează 273 de hidrocentrale şi staţii de pompare care cumulează o putere instalată de