Datele statistice arata o cvasistagnare a activitatii economice in 2012 comparativ cu anul precedent pe fundalul scaderii productiei agricole cauzate de seceta si al prelungirii recesiunii la nivelul economiilor din zona euro, resimtita la nivelul exporturilor nete romanesti precum si la cel al productiei industriale, a spus marti Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Evolutiile monetare releva de asemenea mentinerea in teritoriul negativ a dinamicii anuale reale a imprumuturilor acordate sectorului privat, similar evolutiilor creditului din zona euro si din tarile din regiune.
Conduita prudenta a politicii monetare de-a lungul anului 2012 a vizat ancorarea anticipatiilor inflationiste prin adecvarea permanenta a instrumentelor de care dispune banca centrala in vederea consolidarii perspectivelor de mentinere a ratei anuale a inflatiei in apropierea tintei pe termen mediu.
Aceasta, alaturi de imbunatatirea perceptiei investitorilor asupra economiilor emergente, inclusiv asupra economiei si pietei financiare locale, in contextul continuarii procesului de consolidare fiscala si al disiparii tensiunilor asociate anului electoral, s-a reflectat favorabil asupra evolutiei recente a cursului de schimb, se arata in raportul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Imbunatatirea sentimentului investitorilor coroborata cu trecerea la gestiunea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar au determinat si tendinta de scadere si apropiere graduala a ratelor dobanzilor pietei monetare si a dobanzilor la titlurile de stat de nivelul dobanzii de politica monetara, intarind transmisia acesteia.
Rata anuala a inflatiei va reveni la limita superioara a intervalului-tinta la finalul lui 2013
Inflatia a crescut in luna decembrie 2012, rata anuala de 4,95% plasandu-se in afara intervalului de variatie din jurul tintei si peste