Trei detinuti din penitenciarul Jilava de la Bucuresti si tot atatia din cel de la Satu Mare vor dresa, in urmatoarele doua luni, cate un caine comunitar, in primul astfel de program din Romania, pe care penitenciarele vor cauta sa il extinda.
Alexandru, Iulian si Ionut, trei tineri cu varste de 27-28 de ani, detinuti in sistem deschis la Jilava, au venit marti la un club de dresaj din Capitala, unde au cunoscut cei trei caini de talie medie dintr-un adapost , de "educatia" carora se vor ocupa in perioada urmatoare.
Prima lectie a avut loc alaturi de dresori calificati, care le-au explicat celor trei detinuti ce au de facut, iar acestia si-au botezat noile animale de companie Sasa, Amy si Buba.
Lectiile de dresaj din urmatoarele doua luni vor avea loc la club, de doua ori pe saptamana, iar la final "perechile" vor sustine un examen, cei trei tineri avand astfel posibilitatea de a obtine un atestat de asistent dresor. Cateii, la randul lor, vor fi oferiti spre adoptie.
Initiatorii acestui prim proiect de terapie asistata de animale pentru persoanele private de libertate in Romania sunt Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), Asociatia Portico din Capitala, Asociatia Angel Dog din Satu Mare, Ringstar Club Dresaj din Bucuresti, alaturi de specialisti de la Facultatea de Psihologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, unde se fac cursuri ce au ca obiect aceasta forma de terapie.
Directorul general adjunct al ANP, Catalin Claudiu Bejan, a spus marti, la conferinta de presa organizata la clubul de dresaj, ca Administratia Penitenciarelor ar dori, dupa incheierea etapei pilot a proiectului, extinderea acestuia la nivel national si derularea lui in mod constant, fiind insa nevoie pentru asta de sprijinul administratiei locale si al agentiilor guvernamentale.
La randul ei, reprezentanta ANP Dana C