„În prima sa intervenţie publică, noul Avocat al Poporului cere parlamentarilor să revizuiască legislaţia prin care au fost eliminate pensiile de serviciu pentru categoriile speciale.”
Exact când trebuia, în plin boom mediatic (a câta oară) pe marginea pensiilor şi promisiunii USL că va reglementa problema pensiilor micşorate prin decizii abuzive, dar şi când ministrul apărării a anunţat că HG-ul pe care îl aşteptau rezerviştii este o cârpeală la care domnia sa nu achiesează, deci în plină bulversare şi certuri şi discuţii între rezervişti, apare pe ecrane o ştire cu un document al Avocatului Poporului înaintat Parlamentului.
Foc. Toată lumea a luat foc, ştiriştii au prezentat repede noutatea: „În prima sa intervenţie publică, noul Avocat al Poporului cere parlamentarilor să revizuiască legislaţia prin care au fost eliminate pensiile de serviciu pentru categoriile speciale.” Toată lumea neştiind şi până să ia la cunoştinţă de conţinutul documentului a sărit să aplaude iar rezerviştii au crezut că l-au apucat pe Dumnezeu de picior, gata, se revine la pensiile ocupaţionale, ne recâştigăm drepturile. Eu zic cum spunea bâtica, adică mama lui bunica, „un bob zăbavă”.
Hai să nu sărim ca sâmburii din lubeniţă şi să vedem ce a spus şi apoi ce e de făcut. Dar mai întâi să vedem ce înseamnă pensii speciale:
1. Există pensiile speciale care existau înainte în cadrul pensiilor care se plăteau din fondul de pensii şi asigurări sociale şi care cuprindea:
• pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea;
• pensiile de serviciu ale personalului diplomatic şi consular;
• pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari;
• pensiile de serviciu ale deputaţilor şi senatorilor;
• pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant pro