Comisia Europeană îşi menţine poziţia şi spune că sfârşitul monitorizării României prin MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) depinde de momentul în care România îşi va îndeplini promisiunile. Comisia reacţionează astfel la cererea europarlamentarilor USL de oprire a MCV.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
"Au existat declaraţii politice care au încercat să estompeze realitatea pentru publicul român" a declarat pentru RFI purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray.
„Nu există nici o limită de timp pentru MCV în tratatul de aderare, momentul in care el va lua sfârşit depinde pe deplin de momentul în care autoritățile române vor îndeplini cele patru promisiuni făcute în momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană”, a adăugat el.
Cele patru jaloane pe care se bazează analiză MCV se referă la combaterea corupţiei la nivel local şi la nivel înalt, la reforma justiţiei şi la crearea unei agenţii pentru integritate operaţionale şi respectate.
„Aceste promisiuni nu au fost încă puse în aplicare. MCV va termina doar atunci când se consideră că s-a făcut totul in această privinţă ", a mai adăugat purtătorul de cuvânt.
Reacţia aceasta a fost declanşată de cererea mai multor eurodeputati USL ca monitorizarea României să fie oprită.
Acesta nu este un demers formal, a indicat europarlamentarul liberal Cristian Buşoi, care a precizat că o acţiune în acest sens trebuie făcută de Guvernul României.
Şi tot la iniţiativa europarlamentarilor USL, subiectul monitorizării României de către Comisia Europeană ar putea fi adăugat pe ordinea şedintei plenare a Parlamentului European din luna martie. Mihaela Gherghişan, Bruxelles
Comisia Europeană îşi menţine poziţia şi spune că sfârşitul monitorizării României prin MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) depinde de momentul în care R