Un raport referitor la drepturile omului prezentat de New York Times arată că 54 de state, inclusiv România, au contribuit la facilitarea programului CIA de detenţie, extrădare şi interogare în anii de după atentatele teroriste de la 11 septembrie.
Potrivit raportului dat publicităţii marţi, România a găzduit o închisoare secretă a CIA, unde ar fi fost deţinuţi şase suspecţi de terorism, şi a permis folosirea spaţiului său aerian pentru operaţiuni secrete ale CIA.
Faptul că România a găzduit o închisoare secretă a CIA (black site) a fost făcut public prima dată de Human Rights Watch la 6 noiembrie 2005. Un raport al Consiliului Europei din 2006 a confirmat "că existenţa unei instalaţii secrete de detenţie poate fi presupusă în România" şi a constatat că România poate fi trasă la răspundere pentru complot cu programul CIA de detenţie şi extrădări extraordinare.
În august 2009, foşti oficiali americani din serviciile de informaţii au dezvăluit pentru New York Times că Kyle D. Foggo, la vremea respectivă directorul principalei baze logistice a CIA din Frankfurt, a supravegheat construcţia a trei centre de detenţie CIA, "fiecare construit pentru a găzdui şase deţinuţi". Ei au adăugat că "o închisoare a fost într-o clădire renovată de pe o stradă aglomerată din Bucureşti".
În 2011, un post de televiziune german a dezvăluit faptul că închisoarea CIA din România, cu numele de cod "Bright Light", s-a aflat într-o clădire guvernamentală din Bucureşti, folosită de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).
Raportul identifică 136 de persoane care au fost deţinute sau transferate de CIA şi descrie ceea ce este cunoscut în legătură cu datele şi locurile unde au fost deţinute acestea.
Printre persoanele deţinute secret de CIA în România se numără, potrivit raportulu