Cea de-a 1882-a aniversare a Roşiei Montane va fi sărbătorită miercuri, 6 februarie, în localitate, dar şi la Alba Iulia, în cadrul a două evenimente organizate separat de Primărie și de organizația Alburnus Maior.
În perioada 1-15 februarie, Primăria Roșia Montană și Școala „Simion Balint” din comună, cu sprijinul prestigioasei organizații culturale ASTRA – Despărțămintele Alba Iulia și Abrud-Cîmpeni și al Asociației Studenților din Roșia Montană (ASRM), marchează această aniversare prin mai multe inițiative culturale și educative.
“Roșia Montană se pregătește de încă o aniversare, care din păcate găsește localitatea tot într-o așteptare care pare că nu se mai termină. Există tăblițe cerate care atestă tradiția minieră bimilenară la Roșia Montană, însă aceasta poate dispărea dacă noi, cei de astăzi, nu înțelegem importanța mineritului pentru toți locuitorii din această zonă. Noi ne dorim aniversări cu adevărat vesele și optimiste, în care oamenii să fie bucuroși că au locuri de muncă și să fie mândri de localitatea lor. În speranța unor vremuri tot mai bune, am pregătit mai multe surprize pentru locuitorii noștri și îi invit cu drag să-și aniverseze localitatea și în acest an și să fie optimiști că Roșia Montană își va regăsi strălucirea de odinioară”, a declarat Eugen Furdui, primarul comunei.
Un eveniment aniversar va avea loc la Casa 325, prima casă restaurată din Roșia Montană, în care de trei ani funcționează Expoziția de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor”. Aici sunt invitați arheologi, profesori și oameni de cultură pentru a participa la un seminar pe tema: “Minerit și bunuri culturale – 1882 de ani de la atestarea Roșiei Montane”.
”Tema simpozionului consacrat aniversării celor 1882 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane a fost inspirată tocmai de legătura strânsă dintre minerit şi bunuri culturale: mineritul este