Scris de Diana Dutu - Zeci de oameni cu probleme sociale apelează la serviciile Adăpostului de noapte de pe Calea 6 Vânători.
ARAD. 75-80 de persoane se adresează, zilnic, Adăpostului de noapte din Arad. Acesta este situat pe Calea 6 Vânători (în clădirea fostei şcoli) şi funcţionează în cadrul Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară (DDAC). Capacitatea adăpostului este de 50 de locuri, dar suprasolicitarea sa nu pune probleme autorităţilor.
„Experienţa anilor trecuţi ne-a învăţat că, pe perioada iernii, trebuie să suplimentăm numărul de locuri din adăpost. Ne-am pregătit încă din vară cu 50 de saltele iar, dacă va fi cazul, Crucea Roşie ne va ajuta şi cu paturi de campanie” – spune Erika Stark, director al DDAC Arad.Între 7 zile şi 9 luni
Majoritatea celor care merg să doarmă la Adăpostul de noapte sunt din afara Aradului. „În mod normal, aceste persoane au dreptul să stea în adăpost doar şapte zile dar, pe perioada iernii, se face excepţie de la această regulă. Nu-i putem lăsa pe stradă, să îngheţe de frig” – explică Erika Stark. Beneficiarii din municipiul Arad pot să stea în adăpost timp de şase luni, iar în condiţii speciale acest termen poate fi prelungit cu încă trei luni.
Regulamentul impune şederea în adăpost doar pe timpul nopţii. Dar sunt şi situaţii când oamenii sunt acceptaţi şi peste zi. E vorba de cei cu probleme medicale sau de persoane care nu se pot deplasa din cauza vârstei.Servicii diverse
Cu vârste cuprinse între 20 şi 70 de ani, fiecare dintre beneficiarii Adăpostului de noapte are propria poveste. Neînţelegeri, divorţuri sau împrumuturi neonorate şi… au ajuns în stradă. Se află într-o situaţie limită din care nu-şi imaginează cum ar putea să iasă. Vin la adăpost pentru că asta e singura lor opţiune. Măcar până trece iarna…
Ce li se oferă aici? În primul rând, cazare. „În zilele foarte friguroase le-am