Dacă englezii fac documentare despre frumuseţilor Transilvaniei arătând munţii încărcaţi de păduri seculare şi sălbăticiunile dispărute din Vestul civilizator, tot o englezoiacă, născută chiar în capitala Regatului Britanic, le arată oamenilor ce talent şi potenţial creativ uriaş au artizanii tromâni.
Camilla Rooney a creat un blog unde face PR pentru artişti şi artizani handmade din toată Transilvania. Blogul are vizite din toată lumea, din Europa, Statele Unite ale Americii până în Filipine şi Japonia şi le oferă artiştilor şi posibilitatea de a-şi vinde, fără intermediari, creaţiile lor originale din hârtie, lemn, sticlă şi lână.
Made in Transylvania se numeşte blogul şi, aşa cum a vrut Camilla, este unul sugestiv. Ea spune că blogul este, de fapt, o oglindă îndreptată spre pe artizanii Transilvaniei care îi face pe aceştia să-şi dea seama ce minuni se nasc din mâinile lor. Şi nu înţelege de ce oamenii din Transilvania nu sunt conştienţi de ce valori pot reprezenta prin ei înşişi.
Camilla a crescut cu ideea că muzeele nu sunt clădiri cu obiecte prăfuite, ci adevărate aventuri care ascund poveşti demne de Indiana Jones.
La Cluj predă engleza copiilor din clasele primare de la Şcoala Internaţională (singura şcoală acreditată Cambridge din afara capitalei) şi are proiecte de parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Dacă vara trecută a pus la cale un festival al Jocurilor în Pădurea Hoia, una dintre cele mai bântuite păduri din Europa, anul acesta pregăteşte un Festival al Poveştilor, un „muzeu viu“ unde se întâlnesc oameni, obiceiuri şi moduri de a trăi.
Un englez în inima bătrânului Ardeal
Bate un aer primăvaratic deşi suntem la început de februarie. „Vremea asta îmi aduce aminte de ziua în care am sosit la Cluj-Napoca. Era înainte de Paşte. Era un aer asemănător“, spune Camilla Rooney, în timp ce ne îndreptăm spre