Premierul Victor Ponta a discutat ieri la Bruxelles cu şeful Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso şi cu Johannes Hahn, comisarul pentru politică regională, despre fondurile europene nerambursabile din exerciţiul financiar curent şi din cel viitor, în condiţiile în care România înregistrează grave întârzieri în cheltuirea fondurilor structurale - doar 2,2 mld. euro (11%) din totalul celor 19,6 mld. euro puse la dispoziţie între 2007 şi 2013.
Joi începe la Bruxelles un summit foarte important pentru România pentru că acolo se va decide (sau ar trebui să se decidă) ce sume vor fi alocate României în programarea financiară 2014-2020.
Nu există încă un acord, se negociază în continuare, cert este că România nu va primi mai puţini bani decât în exerciţiul financiar 2007-2013, adică nu mai puţin de 35 mld. euro (fonduri structurale şi pentru agricultură).
Problema este însă următoarea: România a primit în exerciţiul financiar 2007-2013 în jur de 35 mld. lei cu totul (fonduri structurale şi pe agricultură), dar în absorbţia fondurilor structurale este la un nivel foarte jos, caz în care riscă să piardă sume importante prin aşa-numita procedură de dezangajare (dacă nu cheltuieşti banii într-un orizont de timp stabilit, ei nu-ţi mai sunt acordaţi).
În 2011 guvernul Boc îşi propusese să atragă de la UE cel puţin 3 mld. euro. Însă, pe tot anul, au fost primite ca sume definitive de la Bruxelles 1,1 mld. euro - adică o treime din suma propusă, şi asta după ce în 2010 acelaşi guvern îşi propusese să atragă 2 mld. euro, dar nu a atras decât câteva sute de milioane. Acum aceste întârzieri se răzbună.
În ianuarie, comisarul european pentru dezvoltare regională Johannes Hahn avertizase că 2013 este crucial pentru România, pentru că în procedura de dezangajare intră peste 5 mld. euro. Ceea ce nu va fi absorbit ca fonduri structurale pâ