Preşedintele francez, François Hollande, a cerut crearea unei "Europe diferenţiate", dar nu una cu două viteze şi nu una "à la carte", aşa cum şi-ar dori Marea Britanie. În primul discurs susţinut în faţa Parlamentului European reunit la Strasbourg, liderul de la Elysée a explicat şi că nu vrea să sacrifice economia Europei pentru austeritate.
Cu două zile înainte de summit-ul european pentru adoptarea bugetului Uniunii pe următorii şapte ani, François Hollande a cerut o mare reformă a politicii economice şi monetare în Uniune. Cum ar trebui să aratre Europa în viziune franceză: "O Europă diferenţiată, dar nu o Europă cu două viteze sau una à la carte". Statele ar trebui să decidă pe grupuri să iniţieze anumite proiecte sau să-şi armonizeze anumite politici.
Printre cele mai importante idei ar fi crearea unui buget al zonei euro, dar şi a Euroobligaţiunilor, o idee respinsă cu toate forţele de Berrlin. François Hollande a definit şi linia pe care o adoptă Hexagonul la summit: "Să facem economii, da, dar nu să slăbim economiile naţionale". Franţa nu va accepta o scădere a banilor alocaţi Politicii Agricole Comune, mai ales că Hexagonul este cel mai mare beneficiar. "Nu unor noi rabaturi", în genul celui deţinut de Marea Britanie, "nu" sacrificării fondurilor structurale, de care beneficiază ţările din sudul Eurozonei, dar şi România şi Franţa.
Parisul se va opune şi unei scăderi a bugetului pentru cercetare şi dezvoltare. Franţa, a explicat François Hollande, îşi doreşte un buget european ambiţios, care să nu sacrifice economiile cu totul în favoarea austerităţii. Este startul luptelor de culise cu premierul britanic, David Cameron şi cancelarul german, Angela Merkel, care pledează pentru o reducere de 20 până la 30 de miliarde de euro a viitorului buget multianual.
Preşedintele francez a atras atenţia că Europa se îndoieşte prea mult de