Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, autorităţile locale care înregistrează arierate la 31 ianuarie 2013 vor fi obligate să reducă volumul datoriilor cu cel puţin 85% în termen de două luni, până la 31 martie, în caz contrar, Trezoreria urmând să limiteze plăţile care pot fi efectuate din contul acestora.
Încă o lovitură pentru administraţiile publice locale. După ce au fost obligate să indexeze taxele şi impozitele în cazul în care înregistrau arierate la finele anului trecut, acum primăriile au primit termen de două luni pentru a-şi diminua arieratele (n.r. acele plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile). Un proiect de Ordonanţă de Guvern stabileşte faptul că „autorităţile locale care înregistrează arierate la 31 ianuarie 2013 vor fi obligate să reducă volumul datoriilor cu cel puţin 85% în termen de două luni, până la 31 martie”. În caz contrar, Trezoreria va limita plăţile care pot fi efectuate din contul primăriilor, cu excepţia celor pentru achitarea drepturilor salariale, a cheltuielilor cu hrana persoanelor din unităţile de asistenţă socială şi a celor pentru achitarea arieratelor.
În cazul în care nu au posibilităţi financiare pentru a-şi plăti arieratele, administraţiile locale vor avea posibilitatea să se împrumute din Trezorerie cu suma necesară, cu condiţia ca rambursarea sumelor să se facă în tranşe lunare, începând cu luna imediat următoare după contractarea împrumutului.
După reducerea volumului de arierate cu 85%, primăriile vor fi obligate să diminueze lunar volumul datoriilor cu cel puţin 3% - 5%, calculat la soldul lunii anterioare. Mai mult, începând cu luna martie, România nu va mai beneficia de derogarea privind reducerea cotei de cofinanţare la proiectele finanţate din fonduri europene. Cofinanţarea va urca de la 5 la 15%, fapt care va împovăra bugetele primăriilor care derule