Sistemul de calcul al caloriilor din alimente, vechi de mai bine de un secol, este inexact, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Harvard. Există produse care au chiar şi cu 50% mai multe sau, din contră, mai puţine calorii decât cele menţionate pe etichetă.
Numărul de calorii trecut pe eticheta multor alimente din magazine şi preparate din restaurante este incorect, atenţionează cercetătoarea Rachel Carmody, de la Universitatea Harvard. Aceasta susţine că sistemul Atwater, cel prin care se calculează numărul de calorii al alimentelor, este inexact.
Bacteriile intestinale „fură“ calorii
Inventat acum mai bine de 100 de ani de chimistul american Wilbur Olin Atwater, sistemul nu ia în calcul faptul că tehnicile de procesare a alimentelor modifică adeseori numărul de calorii al alimentelor. În majoritatea cazurilor, prin procesarea legumelor, fructelor şi celorlalte alimente se creşte aportul caloric al acestora. De exemplu, valoarea energetică a unui piure de cartofi este mai mare decât a cartofilor consumaţi întregi, explică Rachel Carmody. Diferenţa în acest caz este foarte mare: piureul preparat dintr-un cartof are aproximativ 300 de calorii, pe când acelaşi cartof consumat ca atare ar avea un aport de doar 200 de calorii. Explicaţia: organismul are nevoie de mai puţină energie pentru a digera lichidele decât pentru alimentele în forma lor crudă, naturală.
„Valoarea calorică menţionată pe etichetele alimentelor nu ţine seama la ora actuală de faptul că digestia consumă energie, de regulă mai puţină în cazul alimentelor procesate şi mai multă în cazul celor naturale. Prin urmare, deşi două alimente pot avea acelaşi număr de calorii pe hârtie, numărul final de calorii care ajunge în corp poate fi destul de diferit“, a declarat cercetătorul pentru cotidianul „Daily Mail“. Există alimente care au, în realitate, cu până la 50% mai multe sau