Elevii de la Colegiul Tehnic “Petru Poni” au învățat marți, 5 februarie, lecția navigării în siguranță pe internet. Aceștia au participat la o discuție sinceră, sub “neticheta” “RESPLS”, despre pericolele care îi pândesc dincolo de ecranul calculatorului.
“RESPLS” (“Respect, please!”) este un acronim cunoscut de toți utilizatorii internetului, folosit de fiecare dată când discuțiile pe net depășesc limitele acceptate.
“Ziua Siguranței pe Internet este un eveniment inițiat și susținut de Comisia Europeană și care se desfășoară, în fiecare an, în februarie, având ca scop promovarea utilizării în lume a tehnologiei online și a telefoanelor mobile într-un mod mai sigur și mai responsabil, în special în rândul copiilor și al adolescenților. Internetul a devenit un mediu sui-generis la care copiii și tinerii s-au adaptat extraordinar și față de care unii părinți sau profesori încă mai întâmpină dificultăți de acceptare și integrare în viața lor cotidiană. Acest mediu, pe lângă beneficiile evidente, comportă, în lipsa unei informări corecte și a unei orientări adecvate, riscuri în fața cărora cei vulnerabili, în special copiii, le pot cădea victime. Am încercat să-i conștientizăm pe elevi că dincolo de avantajele incontestabile ale tehnologiei se ascund capcane. Copiii sunt foarte încântați de faptul că pot face schimb de fotografii, că numărul lor de prieteni virtuali crește exponențial, dar nu își dau seama că fotografiile de exemplu pot fi folosite și în alt scop de utilizatorii online sau că în spatele unui nume virtual se pot ascunde persoane care nu-și dau identitatea reală și nu sunt bine intenționate“, a spus profesoara Dana Păiuș, director adjunct al Colegiului Tehnic “Petru Poni”.
Elevii participanți la întâlnire au urmărit o prezentare în Power Pont și au vizionat câteva filme legate de pericolele care îi pândesc de după ecran, dup