Deşi a început ambiţios, cu o finanţare de peste 255.000.000 de lei (57 de milioane de euro), proiectul Sistemului Integrat pentru Managementul Deşeurilor s-a poticnit de-a binelea.
14 contracte urmau să fie atribuite în cadrul proiectului pentru Managementul Integrat al Deşeurilor, cu valori ce variază între 1,6 milioane de lei şi 130 de milioane de lei, în funcţie de serviciile solicitate. Pentru contractele de lucrări (privind construcţia centrului de depozitare, execuţia staţiilor de transfer sau închiderea rampelor neconforme), sumele alocate sunt semnificativ mai mari faţă de cele prevăzute în contractele pentru funizarea unor echipamente sau în cele de consultanţă. Finanţarea nerambursabilă acordată prin POS Mediu pentru acest proiect se ridică la peste 190 de milioane de lei. Numai că deşi finanţarea a existat încă de la demararea proiectului, procedura de implementare s-a blocat în cele mai importante puncte.
Depozitarea deşeurilor într-un centru ecologic care să deservească întreg judeţul Cluj, colectarea selectivă şi transportul unitar, sunt principalele obiective prevăzute în proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor" pe care administraţia judeţeană avea sarcina de-al fi implemntat şi finalizat deja.
Investiţia generoasă, evaluată la un total de 255.354.025 de lei, a debutat acum mai bine de doi ani, însă, din păcate la acest moment, cele mai importante contracte sunt blocate. Reprezentanţii Consiliului Judeţean promit că fac tot ceea ce este posibil pentru a reporni lucrările la centrul de depozitare - cel mai important obiectiv din cadrul acestui proiect, angajat la preţul de peste 107 de milioane de lei - însă decomadată se mai poartă negocieri. „Aşa cum se ştie, societatea Confort, care era liderul consorţiului care a câştigat acest contract, a intrat în procedură de insolvenţă. Chiar astăzi (ieri - n.red), am avut o