Ne-ar ajuta pe toți dacă cultele religioase ar fi mai transparente în privința finanțelor lor. Cred că banul e ochiul dracului numai dacă nu e la vedere.
540 de milioane de euro pe an primesc cultele religioase din taxele colectate de statul român. (erată 08.02.2013: suma reală prevăzută în bugetul de stat pe 2013 e de 70 mil. euro, nu 540 cum publicase mass-media în 02.02.2013). Cam 200 de biserici pe an au fost construite după 1989. Peste 4.000 în total. Majoritatea banilor merg înspre Biserica Ortodoxă. N-o să fac o paralelă cu numărul de spitale, de școli sau de biblioteci care ar fi putut fi construite cu acești bani. Pentru că nu asta e ideea. Ideea e că statul român n-ar trebui să finanțeze cultele religioase cu niciun leu. Punct.
Opțiunea religioasă și practicarea religiei sunt chestiuni private, nu de stat. Rolul normal al statului e să finanțeze doar acele activități pe care cetățenii săi nu le pot finanța sau organiza singuri. Cum se califică cultele religioase la acest criteriu? Nicicum. Ele pot să se finanțeze, dar nu vor. Ar fi de muncă, ar fi de gestionat mult mai atent relația cu enoriașii. E mai simplu să primească. E mai simplu să stea cu mâna întinsă, în loc să pună osul și mintea la treabă. Mai ales că mâna asta întinsă ține mereu în mânecă buletine și ștampile de vot.
Dacă tot se discută acum revizuirea Constituției, poate avem curajul să abordăm tranșant ipocrizia cultelor religioase finanțate de stat, mai cu seamă a Bisericii Ortodoxe, beneficiarul majoritar, și să imaginăm o formă modernă și echitabilă de separare autentică a statului de religie.
Eu nu sunt de acord să-mi bage mâna în buzunar nicio Biserică. Vreau un sistem de finanțare benevolă, așa încât să pot vărsa lunar o sumă de bani cultului care și-i merită. Știu că asta sună inacceptabil pentru o Biserică Ortodoxă obișnuită în ultimii