Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a găsit soluția salvatoare pentru polițiștii care au gânduri de sinucidere: crearea unui sistem de avertizare timpurie. Mai exact, acesta dorește să angajeze mai mulți specialiști care să analizeze problemele financiare, sociale sau de neadaptare ale polițiștilor la locul de muncă. Anul trecut, şapte agenţi s-au sinucis, majoritatea din cauza problemelor financiare.
La nivelul Inspectoratului de Poliție al județului Cluj sunt angajați în acest moment doi psihologi. Fostul şef al IPJ Grigore Blaga este de părere că problemele poliţiştilor ar putea fi soluţionate de Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, fostul "doi şi-un sfert".
"Eu zic că aici trebuie insistat, pe cunoașterea de către cei de la "doi și un sfert" care au sarcină în acest sens a problemelor materiale, că de la problemele materiale vin necazurile. Cunosc acuma un caz, polițist, nu dau nume și nici de unde e, căruia banca îi ia apartamentul. A luat niște bani, nu poate să-i restituie, banca îi ia apartamentul. Vedeți, e posibil în orice moment ca ăsta să-și pună capăt zilelor", a declarat Blaga.
Liderii sindicali ai poliţiştilor spun că problemele agenţilor pornesc, în primul rând, de la salariile mult prea mici pe care aceştia le primesc.
"Nu văd la ce atâta testare psihologică, în fiecare an, ba pentru auto, după-aia doi ani sau trei ani pentru situația profesională pe care o desfășoară fiecare polițist, se testează la fiecare Inspectorat Județean de Poliție. Pentru a fi polițiștii mai mulțumiți, părerea sindicatului ar fi aceea să se de-a o salarizare mai bună la agenții de poliție, la polițiștii în general", e de părere Constantin Manche, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie Cluj.
"Eu cred că este o inițiativă bună pentru a cunoaşte cât mai bine starea psihică și problemele sociale cu care se confruntă