Aproximativ 54 de ţări au ajutat CIA în programul de detenţie secretă, transferuri şi interogare în anii care au urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, potrivit unui nou raport privind drepturile omului care documentează o implicare internaţională largă în campania americană împotriva Al Qaida. România se numără printre ţările care au acordat diferite forme de asistenţă CIA, relatează The New York Times.
Raportul, care urmează să fie făcut public astăzi de către “Open Society Justice Initiative", un grup de sprijin privind drepturile omului, este cel mai detaliat document extern despre asistenţa acordată de alte ţări SUA, inclusiv lucruri cum ar fi să se permită CIA să conducă interogatorii în închisori secrete de pe teritoriul lor şi să autorizeze agenţia să folosească aeroporturile lor pentru realimentare în timp ce deplasau deţinuţii în diferite locuri din lume.
România a fost una din cele șase țări care au pus la dispoziția CIA centre de detenție secrete unde au fost încarcerați circa 100 de suspecți de terorism. Unul dintre suspecții deținuți în România este yemenitul Waleed Mohammed bin Attash, capturat în 2003, în Pakistan, sub suspiciunea de implicare în organizarea atentatelor de la 11 septembrie. Attash, descris de CIA drept unul din deținuții de valoare, se află acum la Guantanamo.
Iduan Isamuddin, un indonezian suspectat că este membru al-Qaida, a fost, de asemenea, încarcerat în România, amintește raportul citat. Creierul atentatelor de la 11 septembrie, pakistanezul Khalid Sheick Mohammed, a fost deținut în România în cursul anului 2004, informație care a mai fost până acum vehiculată.
Într-un centru secret din București a fost ținut și sauditul Abd al Rahim al Nashiri, membru al-Qaida acuzat de implicare în atacul asupra distrugătorului american USS Cole în 2000.
În raport este citată relatarea unui ziarist german